Hopp til hovedinnhold (trykk enter)
Arkivplan.no
Printer-ikon Utskriftsvennlig versjon

Offentlighet og innsyn

Offentlighetsprinsippet

Sikre korrekt og rettslig håndtering av innsynsbegjæringer.
Både postjournaler, kopibøker og saksdokumenter som produseres av et forvaltningsorgan skal som hovedregel være offentlig tilgjengelig.  Enhver har rett til å få gjøre seg kjent med det offentlige innhold i en forvaltningssak så fremt det ikke er gjort unntak i lov eller i medhold av lov, jf offentlegelova § 3.

Definisjoner

Innsynsløsning - En offentlig portal med journalopplysninger fra kommunens sak- og arkivsystem løsning, Custompublish. Løsningen er tilgjengelig for alle på: www.dyroy.kommune.no velg Selvbetjening, Postlister.

Innsynsbegjæring (innsynsforespørsel) - Et krav om å få se et eller flere dokumenter i en eller flere saker, med hjemmel i offentleglova.

Offentlig journal/postliste - En konkret rapport i Elements, som inneholder de opplysninger som Dyrøy kommune er pålagt å publisere ihht. Offentleglova § 10.  Rapporten gir oversikt over opplysninger som saks- og dokumenttittel, avsender/mottaker, klassering, eventuell skjerming mv..

Meroffentlig - Selv om det er hjemmel for å unnta opplysninger, skal kommunen likevel vurdere å gi helt eller delvis innsyn i dokumentet. 

Meroffentlighet innebærer følgelig å vurdere:

  1. om et omspurt dokument kan gis ut til tross for at det er hjemmel for unntak
  2. kan det gis delvis innsyn (med sladd).
  3. Sensitiv opplysning - Enhver opplysning som skal unntas offentlighet med hjemmel i lov.  Utrykket benyttes her som en generell betegnelse for: Taushetsbelagte og personsensitive opplysninger om personer eller virksomheter:
    Opplysninger av juridisk, økonomisk eller konkurransemessig karakter
    Opplysninger som hvis de blir kjent for uvedkommende kan medføre lovbrudd eller skade på personer, gjenstander, interesser eller omdømme.

Hvorvidt opplysningene skal unntas eller ikke er gjenstand for en skjønnsmessig vurdering.

Skjerming - Å begrense tilgangen til opplysninger i systemet.  En skjerming består av tilgangskode, hjemmel og markering av skjerming av tekst i overskrift på sak, journalpost, dokument.

Tilgangskode - En kode som styrer tilgangen til å se sensitive opplysninger i en arkivsak.  Ulike tilgangskoder benyttes for ulike typer informasjon, eksempelvis U-unntatt offentlighet, P - personalsaker, B- barnehagesaker etc.  

Hjemmel - En henvisning til en lovhjemmel som begrunner hvorfor opplysningene ikke kan være offentlig.  Eksempelvis offentlegelova § 13 1.ledd, jf forvaltningsloven § 13.

Laster...