Hopp til hovedinnhold (trykk enter)
Arkivplan.no

Innkjøp av nye fagsystem

Printer-ikon  Utskriftsvennlig versjon

Bakgrunn for retningslinjene

Dyrøy kommune ønsker å ha bruken av elektroniske fagsystemer under kontroll ved å stille krav til prosedyrene for innkjøp og bruk. Ved å stille krav til kvaliteten på den registrering og arkivering som skjer i fagsystemene vil den framtidige bevaring av arkivinformasjon bli bedre. 

Hva er elektroniske fagsystem?

Med elektroniske fagsystemer mener vi spesialiserte støttesystemer for en ensartet type saksbehandling. Behovet for å behandle et betydelig antall saker ensartet med hensyn til saksgang, arbeidsprosedyrer og kriterier for vedtak utgjør bakgrunnen for innkjøp av slike systemer. 

  • Sakene i et fagsystem blir vanligvis arkivert i en spesiell arkivserie (spesialarkiv) som inneholder alle sakene for dette fagområdet, og ikke i det generelle saksarkivet (K-kodearkivet). Eksempel på slike serier er personalarkiv, byggesaksarkiv, oppmålingsarkiv, gårdsarkiv, klientarkiv, pasientjournal, feiearkiv m.m. 
  • Eksempler på fagsystemer som brukes i Dyrøy kommune er: Visma Profil, CGM Helse m.v. 

Krav om journalføring

I Dyrøy kommune er det er et krav at all arkivdokumentasjon blir journalført, og underlagt kravene om kvalitetssikring og kontroll. På grunn av lovverkets krav om journalføring og registrering av all arkivdokumentasjon i offentlig forvaltning er det viktig at fagsystemene også har funksjoner som ivaretar journal- og arkivfunksjonen på en forskriftsmessig måte. 

  • Journalføring av den arkivdokumentasjon som inngår i et fagsystem skal enten skje i en egen modul i selve fagsystemet eller ved hjelp av funksjonene i det generelle sak-/arkivsystemet (Elements). 
  • Ingen arkivskapere i Dyrøy kommune har anledning til å drive saksbehandling i fagsystemer uten at dokumentene som mottas eller produseres blir registrert og arkivert. 
  • For elektronisk journalføring skal offentlige organ bruke et arkivsystem som følger kravene i Noark-standarden, og være godkjent av Riksarkivaren før det blir tatt i bruk (jf. Arkivforskriften §§ 11 og 12). For spesialiserte fagsystemer kan det gjøres unntak dersom systemet er tatt i bruk før 2002, men dette skal i så fall godkjennes av Riksarkivaren. 
  • Alle obligatoriske journalopplysninger skal kunne registreres i systemet. Det vil si: journalføringsdato, saks- og dokumentnummer, sender og/eller mottaker, opplysninger om sak, innhold eller emne, datering på dokumentet, arkivkode, ekspedisjons- og avskrivningsdato og avskrivningsmåte.

Regler for innkjøp

Alle som vurderer å ta i bruk nye elektroniske fagsystemer plikter å sjekke om systemet oppfyller de nødvendige krav i forhold til regelverket, og skal konsultere innkjøpsansvarlig, IT-leder og arkivleder før kontrakt inngås. Arkiv Troms kan også bidra med informasjon, råd og veiledning.

Følgende krav må som et minimum oppfylles:

  1. Har fagsystemet en egen brevjournalmodul som man skal ta i bruk, skal man på forhånd forsikre seg om at denne har fullverdige arkivfunksjoner. 
  2. Systemet skal kunne eksportere datauttrekk hvor saksdokumentene er tilknyttet overordnete tabeller i samsvar med bestemmelsene i Riksarkivarens forskrift, kap. 5.

Regler for bruk

  • Det skal legges opp administrative rutiner for kvalitetssikring av journal- og arkivdatabasen som inngår i fagsystemene. Ansvaret ligger hos arkivmedarbeider. 
  • Ingen arkivskapere har anledning til å arkivere saksdokumenter i kun elektronisk form i fagsystemene hvis de ikke er tilknyttet en Noark-kjerne for arkivering. Alle saker som behandles i slike fagsystemer må skrives ut på papir, og arkivlegges i fysisk arkiv. Unntatt fra dette er opplysninger som arkivlegges i elektronisk pasientjournal, som har dispensasjon fra dette kravet. 

Arkivbevaring ved manglende funksjonalitet i fagsystemer

Fagsystemer.pdf 69,37 kB